Lapacho - zlato Inků

22. říjen 2013 | 16.36 |
blog › 
Čaje › 
Lapacho - zlato Inků

O existenci tohoto bylinného jihoamerického čaje jsem samozřejmě věděla už dávno. Párkrát se mi dostal do rukou v sáčkové podobě, ve které mě chuťově příliš nezaujal, ale nedávno jsem jej vyzkoušela sypaný a musím uznat, že jde o vynikající nápoj. Navíc se spoustou léčivých účinků, jak se hned dozvíte.

xxx
zdroj

Strom lapacho (Tabebuia serratifolia), ve své domovině nazývaný Pau d'arco, roste v Jižní Americe na území Brazílie, Bolívie, Peru a Paraguaye, podobně jako známější yerba maté. Má sytě růžovou barvu listů, takže je využíván i jako okrasná rostlina. Čaj se připravuje poněkud netypicky z vnitřní měkké kůry (tedy nikoliv z lístků, jak je běžné), která má výraznou nazrzavělou barvu. Cenné látky začne lapacho vytvářet až po více než 50 letech růstu; strom se dožívá i přes 700 let. Kvůli čaji naštěstí není třeba lapacho kácet. Příprava nápoje je o něco náročnější než u klasického čaje - kůru nestačí zalít vroucí vodou, ale musí se nechat alespoň 5 minut povařit a následně ještě 10-15 minut louhovat. 

Chuťově je velmi zajímavý, přitom oproti maté spíše nevýrazný, vhodný i na večerní popíjení. Nálev má nazlátlou barvu a chuť mi trochu evokovala velmi jemné citrusy s dřevěným nádechem.

xxx
kůra lapacha

Co je ale na lapachu nejzajímavější, jsou jeho nepopiratelně léčivé účinky, díky kterým si získal svoji přezdívku "zlato Inků". Funguje především jako antibiotikum - to znamená, že má silně protizánětlivé a antibakteriální účinky. Užívat jej můžeme zvnějšku formou obkladů nebo koupelí (třeba na ekzémy) a vnitřně popíjením čaje. Dle diskuzí na internetu je lapacho jedním z nejrozšířenějších přírodních léčiv na léčbu kvasinek a problémů s ledvinami a močovým měchýřem.

Dále eliminuje některé typy rakoviny a zpomaluje rozvoj leukémie. Celkově posiluje imunitu a detoxikuje tělo, zmírňuje i projevy alergií, takže se často používá do očistných směsí nebo na podporu hubnutí. Pokud lapacho pijeme každodenně, je vhodné udělat po nejvýše 6 týdnech užívání alespoň dvoutýdenní pauzu. Přehnané užívání totiž může vést k žaludečním potížím (přehnaným množstvím se rozumí více než 1 litr denně při každodenním pití). Více o lékařských účincích zde

Pokud vás lapacho zaujalo, doporučuji otestovat v sypané formě, má přeci jen docela jemnou chuť, která v nálevových sáčcích zaniká. Porcovaný nabízí například Herbex, sypaný najdete v téměř každém krámku s čaji. Někdy jsou k vidění i ochucené varianty, například s citrusovými plody. Tak na zdraví! 

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Lapacho - zlato Inků sargo 24. 10. 2013 - 22:00
RE(2x): Lapacho - zlato Inků boudicca 24. 10. 2013 - 22:20
RE(3x): Lapacho - zlato Inků sargo 24. 10. 2013 - 22:26
RE(4x): Lapacho - zlato Inků boudicca 24. 10. 2013 - 22:33