Ačkoliv praví znalci čaje jakékoliv přísady striktně odmítají, protože by tím přebili typické aroma a nemohli by si vychutnat čaj ve své přirozené podobě, jiní lidé je naopak vyhledávají a v mnohých zemích se staly tradicí. A co se vlastně do čaje přidává?
Cukr, med, mléko, citron... Počátky zřejmě souvisejí s tím, aby se zakryla chuť nepříliš kvalitních čajů. Ovšem postupem času se z této nutnosti stala vítaná změna, která se silně zakořenila například v Anglii, kde nedají na mléko v čaji dopustit. Jiné vysvětlení má historické kořeny - na první lodi s čajem do Evropy se prý vezl také čínský porcelán. A protože se Evropané báli, aby horká voda křehký porcelán nepoškodila, nalili do každého šálku prvně trochu studeného mléka.
Mléko
O tom, jak to tedy zřejmě bylo, už víme. A že je dodnes oblíbeným zvykem Angličanů, to také. Mléko nebo smetanu lijeme do hrnku zásadně jako první, aby se v čaji rozptýlila rovnoměrně a nápoj byl dokonale hladký.
Ačkoliv kondenzované mlíko nebo smetana v prášku se do čaje příliš nehodí, najdou se i takoví nadšenci :-)
Citron
Citrónová šťáva se hodí hlavně do silných trpkých čajů. A pokud házíme do čaje celá kolečka, je jen třeba dbát na to, aby nebyla chemicky ošetřená.
Zvyk s citrony pochází zřejmě z Ruska, kde měl v čaji citron zakrýt pachuť prachu z dlouhé cesty, protože do Ruska byl čaj dopravován po souši, ale o tom zase až někdy jindy :-)
Med
Osobně si myslím, že když už musíme čaj sladit, tak jedině medem. Je zdravý a v čaji chutný. Příjemně zjemní hořký černý čaj a naopak zmírní kyselost těch ovocných. Ke slazení používáme med s neutrální chutí. Také jej nikdy nepřidáváme do vařícího čaje, počkáme, až trochu zchladne, jinak by med přišel o své účinné látky.
Já piji v čaji med hlavně když jsem nachlazená, protože tato přírodní dobrota bolavý krk zklidňuje.
Alkohol
Nu, čaj s rumem si minimálně v zimním období mnozí představit umějí. A třeba ve Skotsku se místo rumu lije do čaje whisky.
Cukr
I cukr má mnoho druhů. U nás je nejoblíbenější rafinovaný bílý cukr - krystal nebo v kostkový. Ale kromě toho existují i další, pro někoho méně známé. Například bílý a hnědy kandys, což jsou velké sladké krystaly, které se získávají z koncentrovaného roztoku cukru. A nebo surový cukr s nahnědlou barvou a vysokým obsahem sacharózy. Pak jsou tu samozřejmě i jiná umělá sladidla, které využívají např. diabetici.
Ať už ale přidáváme do čaje cokoliv, je dobré pamatovat na to, že všeho moc škodí. Přeci jenom, mít místo lehce oslazeného čajíku nasycený roztok cukru, kde se původní chuť čaje nadobro ztratila, to asi není úplně ideální. I když pravdou je, že někdo si ráno bez přesně takového čaje už ani nedokáže představit. Nu, každému chutná něco jiného a každý si sám musí vyzkoušet, jaké množství je právě to nejlepší.
A co používáte vy? Dochucujete nějak čaj, nebo si jej vychutnáváte samotný?
RE: Čajová ochucovadla | infikovana-houba®svetu.cz | 10. 02. 2009 - 15:27 |
![]() |
boudicca | 10. 02. 2009 - 16:35 |
![]() |
infikovana-houba®svetu.cz | 10. 02. 2009 - 16:52 |
RE: Čajová ochucovadla | mrsselfdestruct | 10. 02. 2009 - 16:02 |
![]() |
boudicca | 10. 02. 2009 - 16:32 |
![]() |
mrsselfdestruct | 11. 02. 2009 - 21:56 |
RE: Čajová ochucovadla | janten | 10. 02. 2009 - 16:33 |
![]() |
boudicca | 10. 02. 2009 - 16:36 |
RE: Čajová ochucovadla | elka | 10. 02. 2009 - 17:18 |
![]() |
boudicca | 10. 02. 2009 - 17:22 |
RE: Čajová ochucovadla | kiiwi* | 10. 02. 2009 - 19:01 |
RE: Čajová ochucovadla | peťka;) | 11. 02. 2009 - 09:56 |
RE: Čajová ochucovadla | tlapka | 11. 02. 2009 - 16:53 |
RE: Čajová ochucovadla | lama.sem | 11. 02. 2009 - 21:17 |
RE: Čajová ochucovadla | meril* | 12. 02. 2009 - 16:55 |
RE: Čajová ochucovadla | martina* | 13. 02. 2009 - 12:52 |
RE: Čajová ochucovadla | jajka* | 26. 02. 2009 - 17:34 |
RE: Čajová ochucovadla | tintina | 27. 02. 2009 - 09:14 |
![]() |
boudicca | 27. 02. 2009 - 10:59 |
RE: Čajová ochucovadla | memoryof | 02. 03. 2009 - 16:58 |
RE: Čajová ochucovadla | suesy* | 22. 10. 2009 - 08:09 |
![]() |
boudicca | 22. 10. 2009 - 15:47 |